In anul 1071 Luigi Galvani  a scos la lumina prima dovada stiintifica in conformitate cu care curentul electric poate sa activeze muschii. S-a descoperit ca functiile organismului induse de stimularea electrica provoaca schimbari pe termen lung ale muschilor. In anii 60 oamenii de stiinta rusi care activau in domeniul sportului au aplicat electrostimularea in antrenarea atletilor de elita, sustinand cresteri cu 40% in forta. In anii 70 aceste studii au fost prezentate in timpul conferintelor cu stabilamentele sportive vestice.  Studii medicale psihologice recente au evidentiat mecanismele prin care electrostimularea cauzeaza adaptarea celulelor musculare, a vaselor de sange si a nervilor.

Electrostimularea este atat o forma de electroterapie, cat si de antrenament al muschilor, fiind considerata de catre numerosi autori ca fiind o tehnica complementara pentru antrenamentele sportive. Pacientul nu face niciun efort fizic, sta intins pe pat, relaxat… si totusi, muschii lucreaza. Pe durata intregii sedinte sunt antrenate toate grupele musculare in acelasi timp (abdomen/fese, picioare, brate), coloana, ligamentele si articulatiile nu sunt uzate.

Dar ce este de fapt electrostimularea? Stimularea electrica a muschilor, cunoscuta si sub numele de stimulare electrica neuromusculara inseamna provocarea unor contractii ale muschilor folosind impulsuri electrice. Aceste impulsuri sunt generate de catre un dispozitiv si sunt conduse la nivelul pielii prin intermediul electrozilor, ajungand in imediata apropiere a muschilor care urmeaza sa fie stimulati. Impulsurile mimeaza potentialul de actiune care vine de la sistemul nervos central, facand muschii sa se contracte.

Electrostimularea provoaca asadar antrenarea fibrelor musculare. Datorita caracteristicilor fibrelor musculare ale scheletului, diferite tipuri de fibre pot fi activate la diferite grade de anumite tipuri de electrostimulare, si modificarile provocate depind de modelul activitatii electrostimulatorii.

Cei care sunt sceptici cu privire la eficacitatea acestei metode nu au nici un motiv sa fie asa. Stimulii electrici, desi artificiali, produc o miscare a muschilor, neintentionata dar reala, care consta in contractii foarte puternice, potrivit intensitatii alese.  Datorita asezarii electrozilor, muschii se contracta si lucreaza perfect/corect, la intensitate optima, pe toata durata sedintei (45 minute), ceea ce la sala este imposibil deoarece intervine oboseala fizica si incetinim ritmul.

956767_367_251_b13767079

CarmenSpa, Salon Remodelare Corporala Oradea

Instagram